05. 09. 2016.

Prvi post - o meni + test kože

Nakon dugo vremena želje da svoje znanje i ljubav prema šminki i svim drugim kozmetičkim proizvodima (kao i šminkanju samom i upoznavanju sa raznoraznim preparatima) usmjerim u nešto konkretno što bi mi omogućilo da to podijelim bar sa još nekim koga to interesuje - nastaje ovaj blog!


Iako sam jedva čekala da objavim svoju prvu recenziju, ostaviću to za sljedeći post.

A sada, najprije nešto o meni. I to o nekim mojim dermatološkim osobinama.. :-)

KOŽA: Lice: Mješovita koža - nos i brada masni, velike pore, dio čela i obrazi suhi, i donekle osjetljiva.
             Tijelo: dosta suha.
KOSA: Kovrdžava srednje dužine, svjetlija smeđa.
NOKTI: Dugi, ne pucaju, ali se malo listaju.


E sad, ono prvo i dosta važno - koža lica.  

 

Da li vam se ikad desilo da ste na nekom blogu pročitali recenziju za neku super novu kremu (puder ili bilo šta drugo), oduševili se napisanim toliko da ste odmah otišli i kupili istu?
Ako ste bile sretne, odgovarala vam jee, ali...
Vrlo često shvatite da to ipak nije to. Zašto? Zato što rijetko koji proizvod odgovara baš svim tipovima kože i jakooo je važno da znate tačno koji je tip vaša! :-)


Željela sam da podijelim s vama jedan savjet kako najlakše "testirati" svoju kožu.

Prvo treba skinuti svu šminku sa lica i očistiti ga kao i uvijek. I tako potpuno "golu" kožu ostaviti sat vremena da bi se stvorio novi kiselinski omotač na njoj. Onda sa maramicom preći preko čitavog lica.

Ako se svugdje po maramici nalaze vlažne, masne mrlje to je onda masna koža.
Ako su neka mjesta suha a neka masna ona je to mješovita koža.
A ako na maramici nema ništa onda je to suha koža (može biti i normalna, ali to je toliko rijetkoo da se smatrajte jako sretnom ako imate takvu kožu! Ipak suha je ako vam se koža zateže svaki put nakon čišćenja) :-)

Ne treba se samo osloniti na ovakve testove, već i svakodnevno pratiti i posmatrati svoje lice i znakove koje vam šalje. I naravno, možete ga i profesionalno testirati kod dermatologa ili u nekim drogerijskim radnjama. :-)


A kakva je vaša koža? :)

0 Kommentare

Objavi komentar